Sayfalar

30 Ocak 2012 Pazartesi

Pirinç Pilavı Pişiren Her Şeyi Pişirir

Anneannem derdi: pirinç pilavını iyi pişirebiliyorsan her şeyi pişirirsin. Dolayısıyla, çalışma hayatından yemek yapmaya vakit bulamasam da inanıyorum ki her şeyi iyi pişiririm.

Aile içinde nam salan, yılların mutfak ustaları annem ve teyzemin bir kenara geçerek bana yaptırdıkları pilavımın tarifi ve püf noktaları.. Ancak bazı malzemeleri göz kararı koyduğumdan birebir gramajını bilemiyorum maalesef.


Öncelikle pilavı pişirmek için bir pilav tenceresine ihtiyacınız olacak. Karnıyarık tenceresi olarak geçer, yüksek olmaz, biraz yayvan olur ki her pirinç tanesi tencere boyunca yayılarak aynı zamanda suyunu çeksin, pilav lapa olmasın..

Malzemeler (3 kişi için 2'şer tabak çıkıyor)

- 2 su bardağı baldo pirinç (markası çok önemli değil, baldo olsun yeter. Bir de pirinçleri ölçtüğünüz su bardağı kulplu olursa daha iyi olur. Pişirme sırasında sıcak suyu aynı bardakla ekleyeceğimizden elinizi yanmaktan korursunuz)
- 1 avuç tel veya arpa şehriye (isteğe göre)
- 1 çorba kaşığının yarısı tereyağı + 1 çay bardağının yarısı kadar tercihe göre fındık/mısırözü/zeytinyağı (toplam yağ miktarı tencerenin tabanını kaplayacak kadar olmalı)
- 2 çay kaşığı tuz
- Pirinç pilavının ölçüsü 1'e 1,5 olduğundan toplam 3 su bardağı kaynar su (kulplu bardak burada işe yarayacak)
- İsteğe göre varsa evinizde haşladığınız tavuğun suyu (3 su bardağının hepsini tavuk suyu da yapabilirsiniz, dilerseniz yalnızca 1 bardağını da) ya da 1 tane tavuk bulyon

Pirinçler en az 1 saat öncesinden çukur bir kapta üstünü kaplayacak kadar kaynar suyla ıslatılır. Daha sonra tel süzgeçte iyice yıkanır ve süzülmeye bırakılır.

Diğer yandan orta ateşte yağı erittikten sonra şehriye eklenir ve kavrulur. Daha sonra pirinçler eklenir ve yaklaşık 2-3 dakika harlı ateşte kavrulur. 3 su bardağı kaynar su eklenir. Tuzu konulur ve karıştırılır. Bu aşamada suyun tadına bakmanızı tavsiye ederim, eğer özellikle tuzsuz bir pilav tercih etmiyorsanız, suyun tadı normalden biraz fazla tuzlu olmalı, işte o zaman pilav normal tuz sınırlarında oluyor. Tencerenin kapağı kapatılır, suyu fokurdadıktan sonra hemen altı kısılır. Cam kapaklı tencere olursa suyunu çekme durumunu kolaylıkla kontrol altında tutabilirsiniz. Yaklaşık 10 dakika sonra suyunu çekmiş ve pişmiş olacaktır. Bunu anlamanın en güzel yolu, bir tahta kaşıkla tencerenin tam ortasındaki pirinçlerin su seviyesini kontrol etmektir. Eğer tam ortası suyunu tamamen çekmişse ve çıtırdama sesleri geliyorsa işte o zaman pilav pişmiş demektir. Ocağın hemen altı kapatılır ve tencere, kağıt havlu, bez gibi bir şey ile örtülür, üstüne de kapağı kapatılır. 5-10 dakika demlenmeye bırakılır.

Özellikle dikkat edilmesi gereken püf noktaları:
-Pirinç önceden ıslatılmalı
-Her aşamada kaynar su kullanılmalı
-Pirinç mutlaka ateşte kavrulmalı.
-Teflon pilav tenceresinde pişirilmeli.
-Lezzeti için mutlaka az bir şey tereyağ kullanılmalı.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder