Sayfalar

20 Mayıs 2016 Cuma

Boyama Kitaplarına Boya Bulma Sorunsalı

Şu meşhur boyama kitaplarından bir tane de ben edindim, adı Esrarengiz Bahçe. Kitap Johanna Basford tarafından hazırlanmış. Elimdeki baskısı 14.Baskı, Temmuz 2015 tarihli. 

Kitabı seçmemdeki neden içindeki desenlerin güzelliği beni cezbetmesiydi, bir de çok meşhurmuş dünya çapında, bu da başka bir faktördü. Şunu da belirtmek isterim ki, başka bir yerde değinildiğini de görmedim açıkçası, mesela bu kitabın sayfaları kırık beyaz renginde, diğer bazı kitapların içlerinin saman rengi gibi sarımsı olduğunu görmüştüm, bu da boya rengini ve kalitesini etkileyebilir diye düşünmüştüm. Bilemiyorum ne kadar doğru ya da yanlış. Ama nihayetinde beyaz sayfanın daha iyi sonuç vereceğine karar verip bu kitabı aldım.



Şimdilik birkaç deneme yaptım, hangi boyayla boyamak daha zevkli onu bulmaya çalışıyorum açıkçası.

Kitabı alırken daha renkli ve canlı olsun diye Faber-Castell'in şu keçeli kalemlerini almıştım. İlk denememi de onlarla yaptım. Renkler canlı, ancak direkt arka sayfaya geçiriyor. Bir de büyük sorun olarak aynı yerin birkaç defa üstünden geçerseniz sayfa yırtılmaya başlıyor. Bunun nedeni boyama kitabının kağıt kalitesi midir bilemiyorum, belki boyaya daha dayanıklı kağıttan üretilmiş kitaplar vardır piyasada, açıkçası araştırmaya fırsatım olmadı.. Bir yerde, sanıyorum ekşi sözlükte, Türkiye baskılarının yurtdışı baskılarına oranla daha az kaliteli olduğunu okudum. Ebay'den sipariş etmeyi düşündüm ama o kadar kargo parasına ve beklemeye değer mi değmez mi bilemedim. 

KEÇELİ KALEM DENEMESİ - ÖN
KEÇELİ KALEM DENEMESİ - ARKA
Üstünden fazla geçince yırtıldığı için yukarıdaki resimde görüldüğü üzere bazı yerleri beyaz beyaz kaldı ve korkumdan düzeltemedim, ama belki de en baştan biraz daha yavaş ve özenle boyasaydım o mini mini boşluklar oluşmayabilirdi:) Gittikçe aşama kaydedeceğime inanıyorum :)

KEÇELİ KALEM DENEMESİ - ÖN
KEÇELİ KALEM DENEMESİ - ARKA

Gelelim kuru boyalara. Kitapçıdan önce Herlitz marka şu kuru boyaları aldım ama açıkçası ucu dayanıklı değil ve boyarken kalem elinizden kayıp gidiyor. Hiç memnun kalmadım. Daha sonra ise Faber-Castell'in şu boyalarını aldım, nispeten daha ergonomik ve dayanıklı. Ancak ne yalan söyleyeyim "Aman Tanrım!!" tadında müthiş de bir boya deneyimi olmadı. Daha canlı renkler, daha kaliteli sonuçlar görmek istiyorum, bu nedenle başka markalara da yöneleceğim.. 

KURU BOYA DENEMESİ

Aldığım keçeli kalemlerin şöyle bir güzelliği oldu, onu da biz kendimiz keşfettik. Kalemlerin kapakları birbirine geçmeli olduğundan yuvarlak şekil verdik ve ortasına da kuru boyaları koyduk. Şahane bir kalemlik elde ettik. Böylelikle bu boyaları nasıl saklayalım, her seferinde kutularına koyup kaldıralım derdi de ortadan kalmış oldu:) 


Gerek kitaplar gerekse de boya çeşitleri ve markalarını denedikçe buraya yazmaya çalışacağım, şimdilik hoşçakalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder